Showing posts with label Blue Whale. Show all posts
Showing posts with label Blue Whale. Show all posts

Wednesday, 25 September 2019

Immature Blue Whale washes up dead on coast of Nova Scotia.

A juvenile Blue Whale, Balaenoptera musculus, has been found on the coast of Nova Scotia. The Whale, judged to be a juvenile as it is only 18.8 m in length (compared to around 30 m for adults of the species) was first sighted Sutherland's Cove, about six kilometres north of Port Hawkesbury on Wednesday 18 September 2019. It was originally hoped that a necropsy (animal autopsy) could be performed on the Whale, as there have been concerns about Whales in the area being injured or killed by ship strikes or after becoming entangled in abandoned fishing nets, but Fisheries and Oceans Canada have now ruled this out, due to the remote location of the corpse and its advanced state of decay.

The body of an immature Blue Whale found at Sutherland's Cove on the coast of Nova Scotia on 18 September 2019. Carol Morris/The Chronicle Herald.

Blue Whales are the largest animals living on Earth today, and are larger than any known animal in the fossil record, with adults reaching around 30 m in length (some Sauropod Dinosaurs are thought to have been slightly longer, but much less bulky). The species was hunted to the brink of extinction during the twentieth century, before a moratorium on hunting the species was introduced in 1966, since when the species has begun to recover. There are currently thought to be somewhere between 10 000 and 25 000 Blue Wales living today, with the species being classified as Endangered under the terms of the International Union for the Conservation of Nature’s Red List of Threatened Species. 

See also...

https://sciencythoughts.blogspot.com/2019/09/megaptera-novaeangliae-how-kermadec.htmlhttps://sciencythoughts.blogspot.com/2019/09/cetacean-sightings-within-great-pacific.html
https://sciencythoughts.blogspot.com/2019/08/humpback-whales-seen-off-coast-of.htmlhttps://sciencythoughts.blogspot.com/2018/11/humpback-whale-washes-up-on-californian.html
https://sciencythoughts.blogspot.com/2018/09/humpback-whale-seen-floating-dead-off.htmlhttps://sciencythoughts.blogspot.com/2018/08/megaptera-novaeangliae-breeding-rates.html

Follow Sciency Thoughts on Facebook.

Tuesday, 7 August 2018

Immature Blue Whale washes up dead on Japanse beach.

A juvenile Blue Whale, Balaenoptera musculus, has washed up on a beach in southern Japan. The body of the calf, which measured about 10.5 m in length, and which is thought to have been born this year, washed up on a beach near the city of Kamakura in Kanagawa Prefecture on Sunday 5 August 2018, the first time a Blue Whale has ever been seen in Japanese waters. The cause of its death is unknown.

A dead Blue Whale, Balaenoptera musculus, on Yuigahama Beach in Kamakura City on Sunday 5 August 2018. Yomiuri/AFP.

Blue Whales are the largest animals living on Earth today, and are larger than any known animal in the fossil record, with adults reaching around 30 m in length (some Sauropod Dinosaurs are thought to have been slightly longer, but much less bulky). The species was hunted to the brink of extinction during the twentieth century, before a moratorium on hunting the species was introduced in 1966 (Japan still operates a small Whaling fleet, but Blue Whales are not targeted by this), since when the species has begun to recover. There are currently thought to be somewhere between 10 000 and 25 000 Blue Wales living today, with the species being classified as Endangered under the terms of the International Union for the Conservation of Nature’s Red List of Threatened Species. In this light the dead Whale found in Japan this week may provide some hope for the species, as it may suggest that they are spreading into new areas, and therefore that the population is rising, though it is equally possible that the young Whale died after getting lost and being unable to find food in an unsuitable environment.

See also...

https://sciencythoughts.blogspot.com/2018/03/juvenile-gray-whale-washes-up-dead-on.htmlhttps://sciencythoughts.blogspot.com/2015/02/trying-to-understand-hearing-in-eocene.html
https://sciencythoughts.blogspot.com/2014/04/satellite-tracking-pygmy-blue-whales.htmlhttps://sciencythoughts.blogspot.com/2014/03/a-mass-stranding-of-rorqual-whales.html
https://sciencythoughts.blogspot.com/2013/08/a-fossil-neobalaenine-whale-from-late.htmlhttps://sciencythoughts.blogspot.com/2013/08/a-baleen-whale-from-late-miocene-of.html
Follow Sciency Thoughts on Facebook.

Saturday, 12 April 2014

Satellite tracking Pygmy Blue Whales.

Pygmy Blue Whales (Balaenoptera musculus brevicauda) are a subspecies of Blue Whale discovered in the early 1960s and subsequently targeted by Japanese and Soviet whaling fleets. There are currently known to be four separate populations, ranging from the western Indian Ocean to the waters around New Zealand, with some exchange of individuals between these. Each population migrates between a southern feeding ground in the summer and a northern feeding ground in winter, but little is known about their movement paths, population structures or numbers. The subspecies is listed as ‘data deficient’ on the International Union for the Conservation of Nature’s Red List of Threatened Species, indicating that too little is known about them to make an accurate assessment of their conservation status.

A Pygmy Blue Whale off the coast of Mozambique. Paul Hilton/Greenpeace.

In a paper published in the journal PLoS One on 9 April 2014, a team of scientists led by Michael Double of the Australian Marine Mammal Centre discuss the results of an experiment in which Pygmy Blue Whales were radiotagged in Perth Canyon, off the coast of Western Australia, in April 2009 and March 2011, and their subsequent movements tracked by satellite until the tags stopped working. This population is known to migrate between the southwest coast of Australia and the Banda Sea in Indonesia, where they breed between June and September. This population is known to have been targeted by Soviet whaling fleets in the 1960s, but the health of the current population is not known, nor are the potential threats faced by these Whales.

Four of the tags deployed failed to activate properly, with the remainder lasting for between 8 and 308 days, though one of these failed to activate immediately, activating in June 2011, though when it did so the tagged Whale was with the rest of the population, therefore producing coherent data. 

Five of the Whales when first tagged moved southwards towards the Naturaliste Plateau, before turning about and joining the northward migration. The Whales travelled an average of 3009 km, at an average rate of 21.9 km per day. 

The Whales travelled northward along the Australian coast, past the Ningaloo Reef to the North West Cape in March and April, then northward through the Savu and Timor Seas in May and June, eventually reaching the Molucca and Banda Seas. The Whales occupied shallower waters while close to Australia, averaging 1369.5 m, then progressively deeper waters while crossing the Savu and Timor Seas, reaching the deepest waters of their range in the Banda and Molucca Seas, where the waters average 3788.5 m.

Filtered satellite tag derived locations of pygmy blue whales (n = 11) by month. Individuals were tagged in March (2011: n = 7) and April (2009: n = 3; 2011: n = 1) in the Perth Canyon. The northern terminus of migration occurred in Indonesia. A single whale was tracked intermittently until February 2012 at which time it was located in the subtropical frontal zone. Double et al. (2014).

The Whales face a number of anthropogenic threats along this route. The western coast of Australia is an area of expanding natural gas exploration, with the associated increase in noise from shipping and seismic exploration. In the waters of Indonesia they run the risk of encountering gillnets used in fishing, and increased noise pollution from reef dynamiting, again used in the fishing industry.

Other species of Whale have been known to abandon parts of their ranges in order to avoid noise pollution, and while most large marine Vertebrates can alter their movement patterns substantially in order to avoid threats and take advantage of novel food sources, the loss of a critical part of the Whales range, particularly the feeding grounds, could potentially have a strongly detrimental effect on the long-term survival of the population.

See also…





















Follow Sciency Thoughts on Facebook.